.
روز جهانی هپاتیت گرامی باد
28 جولای 2021 مصادف با 6 مرداد 1400 روز جهانی هپاتیت است

اپیدمیولوژی هپاتیت  B وC  در ایران و جهان

هپاتیتهای ویروسی یکی از اصلی ترین چالش های سلامتی در جهان هستند .  هپاتیتهای B و  C علت اصلی

بیماری مزمن کبدی هستند که میتوانند به سیروز، سرطان کید )کارسینوم هپاتوسلولار( و مرگ منجر شوند.

ویروس هپاتیت میتواند هم باعث عفونت حاد و هم عفونت مزمن شود.

بر اساس آخرین مطالعات انجام شده در کشور، شیوع هپاتیت B در جمعیت عمومی در کل کشور کمتر از 5 / 1 درصد و شیوع هپاتیت C در جمعیت عمومی در ایران کمتر از 5 / 0 درصد می باشد .  لذا ایران جزو کشورهای با شیوع کمتر هپاتیت B و C محسوب میشود.

راههای انتقال این ویروس عبارتند از:

1-    انتقال از راه خون و فرآوردههای خونی آلوده

2-    انتقال ویروس از طریق ارتباط جنسی

3-    انتقال از مادر به فرزند طی بارداری و زایمان یا دوران نوزادی) انتقال عمودی یا ورتیکال(

راههای عدم انتقال این ویروس عبارتند از:

1-    دست دادن و بوسیدن فرد مبتلا

2-    استفاده از ظروف مشترک

3-     معاشرت معمولی در محل کار و منزل

4-     از راه هوا

5-    استفاده از سرویس بهداشتی مشترک

6-    شناکردن در یک استخر

7-    شیردهی

گروه های مشمول دریافت واکسن هپاتیت بی شامل :

اهمیت درمان در هپاتیت  Bو C

هدف اصلی از درمان بیماران مبتلا به هپاتیت  B مزمن، افزایش بقاء و بهبود کیفیت زندگی مبتلایان است. درمان باعث پیشگیری از پیشرفت بیماری و در نهایت باعث پیشگیری از ایجاد سرطان کبد میشود.

با ظهور داروهای جدید ضد ویروسی مستقیم الاثر (DAAs)  انقلابی در درمان هپاتیت C ایجاد شده است.

برای درمان لازم است تا فرد به مدت 12 هفته دارو مصرف نماید که با مصرف آنها در بیش از 95 درصد بهبود قطعی حاصل میشود.

اقدامات انجام گرفته :

بی شک دستیابی به اهداف هپاتیت های ویروسی تا سال 1410 نیازمند ارتقاء سطح دانش جامعه و ایجاد فرهنگ آگاهی از هپاتیت ، آموزش و تقویت برنامه های پیشگیری از ابتلا و بیماریابی فعال در دوره های بالاتر می باشد .

لازم به ذکر است به دنبال سه تفاهم‌نامه منعقد شده بین مرکز مدیریت بیماریهای واگیر و سازمان شهرداریها ، سازمان زندان ها و وزارت نفت  در سال 1399 واکسیناسیون  گروه سنی 30 تا 65 سال برای هپاتیت بی انجام گرفته است . همچنین واکسیناسیون بیماران دیابتی و دیالیزی ها نیز همچنان در حال انجام می باشد که این موارد مضاف بر نوزادانی است که در برنامه ایمن سازی کشور واکسینه می‌شوند .

بی تردید این اقدام با توجه به شرایط کرونا یی کشور و درگیری تمام معاونت های محترم بهداشتی اقدام بسیار ارزشمند و درخور توجه است که جز با تلاش همکاران بهداشتی در استان و کشور امکان پذیر نمی شد .

تاریخ:
1400/05/10